Οχυρό Ρούπελ

Οχυρό Ρούπελ

Το Οχυρό Ρούπελ είναι ένα φρούριο στα βόρεια σύνορα της Κεντρικής Μακεδονίας, χτισμένο το 1914. Εντάχθηκε στις οχυρώσεις της Γραμμής Μεταξά στη δεκαετία του 1930 και έγινε διάσημο για την άμυνά του κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Οι οχυρώσεις του Ρούπελ δεν απέχουν πολύ από τον εθνικό δρόμο Σερρών-Προμαχώνα, ο οποίος οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα στο στενό φαράγγι Rupel, μέσω του οποίου ρέει ο ποταμός Strymon. Ο τόπος αυτός έχει στρατηγική σημασία για την είσοδο στην ελληνική ή βουλγαρική επικράτεια και ενισχύθηκε το 1914.

Το φρούριο έγινε διάσημο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν σταμάτησε η εισβολή των γερμανικών και βουλγαρικών στρατών μπροστά σε αυτό το οχυρό. Την παραμονή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Οχυρό Ρούπελ ενσωματώθηκε στη γραμμή Μεταξά, μια νέα γραμμή άμυνας που χτίστηκε για να αποκρούσει μια εισβολή στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία. Για τρεις ημέρες το φρούριο συγκρούστηκε με τη γερμανική επίθεση και εγκαταλείφθηκε μόνο από τους άνδρες του μετά την παράδοση του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, μία από τις σήραγγες της οχύρωσης είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, καθώς και ένα μικρό μουσείο και το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το μνημείο πεσόντων στρατιωτών. 

Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να νιώσει τις στιγμές της μάχης. Περπατώντας στους θαλάμους και στους πλαϊνούς διαδρόμους υπάρχουν απεικονίσεις που δείχνουν το οχυρό κατά την μάχη (πυροβολητής, γιατρός για τον γιατρό που νοιάζεται για τραυματισμένους, ο λοχίας στο γραφείο του και το γραφείο του λοχαγού και άλλα πολλά.

Οδηγίες από το Ξενοδοχείο

πηγή : wikipedia.org

Κοινοποιήστε στο ...