Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής

Παλαιοντολογικό Μουσείο Θερμοπηγής

Μια σαβάνα 5-7 εκατομμυρίων ετών με αγκυλοθήρια, μαστόδοντες, καμηλοπαρδάλεις, ιππάρια, γαζέλες, αγριόχοιρους να περιπλανώνται μαζί με μαχαιρόδοντες, ρινόκερους, και άλλα επικίνδυνα ζώα. 

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορούν την Παλαιοντολογία στην περιοχή των Σερρών και χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι πρώτη φορά που ανακαλύπτονται στην περιοχή, μετά από τέσσερις μόνο ανασκαφικές περιόδους (1999 – 2002), σε τέτοια ποικιλία σε σύσταση πανίδας και σε τόση αφθονία, απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν κατά τη διάρκεια του Ανώτερου Μειόκαινου.

Προσδιορίστηκαν ιππάρια (κοντόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους σε αντίθεση με τα σημερινά που είναι ψηλότερα και με ένα δάκτυλο στο πόδι), καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, μαστόδοντες προϊστορικοί ελέφαντες), γαζέλες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες και μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινιδών κ.ά. 

Η ηλικία της πανίδας αυτής είναι 5-7.000.000 χρόνια πριν από σήμερα.
Το σημαντικότερο εύρημα είναι το καλύτερα διατηρημένο στον κόσμο κρανίο ενός αγκυλοθηρίου (Ancylotherium pentelicum),που είναι ένα μεγάλο περισσοδάκτυλο, συγγενές με το άλογο. Από τη μελέτη μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το παλαιοπεριβάλλον και το παλαιοκλίμα της περιοχής. Το τοπίο φαίνεται να ήταν ανοικτό τύπου σαβάνας, ενώ το κλίμα ήταν γενικά θερμό και κυμαινόταν από υγρό έως ξηρό. Τα ζώα αυτά από κάποια αιτία (ίσως πλημμύρα), μετά τον ομαδικό θάνατό τους, με την ενέργεια του νερού συγκεντρώθηκαν σε μία θέση, όπου με την ιζηματογένεση μετατράπηκαν σε απολιθώματα και έτσι διατηρήθηκαν. 

Τα απολιθώματα, μετά τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους τοποθετήθηκαν στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σιδηροκάστρου στη Θερμοπηγή.

Οδηγίες από το Ξενοδοχείο​

Κοινοποιήστε στο ...