το Σιδηρόκαστρο

λίγα λόγια για τον τόπο μας

το Σιδηρόκαστρο

Το Σιδηρόκαστρο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, ανάμεσα στα βουνά Βροντούς και Άγκιστρου (βόρεια) και στον ποταμό Στρυμόνα (δυτικά).

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Κρουσωβίτη, έναν από τους παραποτάμους του Στρυμόνα, που χωρίζει την πόλη σε δύο τμήματα. Αυτά τα τμήματα συνδέονται με δύο γέφυρες, του Σταυρού και Καλκάνι. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο όμορφο χάρη στο ποταμό Μαϊμούδα και τις μικροσκοπικές γέφυρες του.

Ο πληθυσμός του Σιδηρόκαστρο είναι ένα μείγμα αυτοχθόνων ανθρώπων και απόγονοι από τις αρχές του 20ου αιώνα, κύματα προσφύγων από τη Μικρά Ασία (άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα από τους πολέμους και τις συγκρούσεις εκείνης της περιόδου). Το Σιδηρόκαστρο πήρε πρόσφυγες από το Μελένικο το 1913, από την Ανατολική Θράκη (Ευρωπαϊκή Τουρκία) μετά την επίθεση του 1922 που ακολούθησε τους Ελληνοτουρκικούς πολέμους στη Μικρά Ασία, από τον Πόντο, τους Βλάχους και τους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα.
Οι οροσειρές Κερκίνη, Άγκιστρο και Ορβίλος σχηματίζουν φυσικά όρια της ευρύτερης περιοχής και της Ελλάδας με γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η περιοχή γύρω από το Σιδηρόκαστρο είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (μάρμαρο, λιγνίτη, μαγγάνιο, χαλκό, πυρομορφίτης, σίδηρος, χρωμίτης, δολομίτης, ουράνιο) και γεωθερμικές πηγές.

Ιστορία Σιδηροκάστρου

Η ιστορία του Σιδηροκάστρου φτάνει πολύ πίσω στο χρόνο. 
Υπάρχουν παλαιολιθικά ευρήματα εδώ και οι αναφορές στην περιοχή βρίσκονται στα γραπτά του  Όμηρου και του Ηροδότου. Οι αρχαίοι κάτοικοί του μετανάστευσαν στο Σιδηρόκαστρο από τη Λήμνο. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν της φυλής των Σιντίων, μετά την οποία πήρε το όνομά της η επαρχία Σιντική.  Η Σινική ήταν μία από τις επαρχίες του πρώην νομού Σερρών και το Σιδηρόκαστρο ήταν η πρωτεύουσα της.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1383, ο Σιδηρόκαστρο καταλήφθηκε από τις οθωμανικές δυνάμεις και παρέμεινε υπό την κυριαρχία τους για 529 χρόνια. Το όνομά του άλλαξε σε «Demir Hisar».

Το 1912, ο Σιδηρόκαστρο καταλήφθηκε από τους Βούλγαρους υπό τον στρατηγό Γκεόργκι Τοντόροφ, αλλά μερικούς μήνες αργότερα βρέθηκε υπό ελληνικό έλεγχο όταν τελείωσαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. 

Το 1915, κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τέθηκε υπό τον έλεγχο των Κεντρικών Δυνάμεων (ιδιαίτερα των Βουλγάρων), αλλά παρέμεινε μέρος του ελληνικού κράτους όταν τελείωσε ο πόλεμος (1918).
Τον Απρίλιο του 1941, μετά την παράδοση του φρουρίου Roupel και την εισβολή του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα, ο βουλγαρικός στρατός κατέλαβε το Σιδηρόκαστρο, στο πλαίσιο της τριπλής κατοχής του Άξονα της Ελλάδας. Οι Βούλγαροι έφυγαν το 1944 με τις υπόλοιπες δυνάμεις του Άξονα.

Αξιοθέατα στο Σιδηρόκαστρο και στην γύρω περιοχή

Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο Σιδηρόκαστρο, όπως :

  • τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου, 
  • η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που είναι σκαλισμένη σε βράχο 
  • οι γραφικές γέφυρες στον ποταμό Κρουσωβίτη.
  • Το Κάστρο στο Ισσάρι, που χτίστηκε από τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο με ύψος 155 μέτρων, στρέφεται πάνω από τη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Η πόλη οφείλει το όνομά της σε αυτό το φρούριο: «Σιδηρόκαστρο» σημαίνει «σιδερένιο κάστρο» στα ελληνικά, όπως και «Demir Hisar» στα τουρκικά.
  • Ο υγροβιότοπος της τεχνητής λίμνης Κερκίνη, που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα. Αυτός ο ιδιότυπος βιότοπος, προστατευμένος από τη Σύμβαση RAMSAR για τους υγρότοπους, είναι τα φυσικά σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Είναι ένας από τους πλουσιότερους οικότοπους στην Ελλάδα, προσφέροντας σπίτι σε περισσότερα από 300 είδη.
  • Οι θερμές και Ιαματικές πηγές Σιδηροκάστρου έχουν θερμοκρασία 45 °. Βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη στα βόρεια, κοντά στη σιδηροδρομική γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα, σε έναν λόφο που προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή. 
  • Το οχυρό Ρούπελ, το οποίο ήταν οχυρό εναντίον του γερμανικοβουλγαρικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Το βοτανικό δάσος-πάρκο και το ενυδρείο στη Βύρωνα.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο της Λαϊλιάς, ένα από τα ωραιότερα βόρεια της Ελλάδας, είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είναι ιδανικό για χειμερινά σπορ και για φυσική ομορφιά.
  • Το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Μιχάλη Τσαρτίδη

Η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή της πόλης είναι στις 27 Ιουνίου, γιορτάζοντας την απελευθέρωση της περιοχής από την οθωμανική κυριαρχία το 1913.

πηγή : wikipedia.org

Κοινοποιήστε στο ...