Λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη

Η Λίμνη Κερκίνη είναι μια τεχνητή δεξαμενή που δημιουργήθηκε το 1932 και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε το 1980, στην περιοχή του παλιού και πολύ εκτεταμένου βάλτου.

Η λίμνη Κερκίνη είναι σήμερα ένας από τους πιο πρωταρχικούς σταθμούς πουλιών στην Ελλάδα και, όπως βρίσκεται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού για μεταναστευτικά πτηνά κατά τη διαδρομή προς το Αιγαίο, την περιοχή των Βαλκανίων, τη Μαύρη Θάλασσα, τις ουγγρικές στέπες και πέρα από αυτήν βιώνει μια ενδιαφέρουσα μετανάστευση.

Στην επίπεδη και ημιορεινή περιοχή αναπτύσσονται σημαντικές υδροβιοσφαίρες οι οποίες έχουν μεγάλη διεθνή σημασία και αποδοχή. Η πιο ουσιαστική υδροβιοσφαιρία είναι η λίμνη Κερκίνη. Είναι ένα θαύμα της φύσης που προήλθε από την τεχνική παρέμβαση του ανθρώπου στα φυσικά χαρακτηριστικά του ποταμού Στρυμόνα. Η έκταση του νερού, η οποία ποικίλει από καιρό σε καιρό από 54 χλμ. Έως 72 χλμ., Λειτουργεί με δύο τρόπους: ως τεχνικό έργο μεγάλης γεωργικής χρησιμότητας και ως υδροβιόσφαιρα για χιλιάδες νεοσσούς.

Αυτή η υπέροχη βιόσφαιρα αποκαθίσταται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ και παρουσιάζει πολλά θαυμαστά στοιχεία. Χιλιάδες πτηνά, τόσο σπάνια και προστατευμένα, δάση δίπλα στο ποτάμι, νούφαρα σε μεγάλη έκταση, ποικιλία ψαριών και φανταστική πανοραμική θέα από τα βουνά της Belasica και της Krousia, δίνουν ένα χαρακτηριστικό τόνο. Στην πραγματικότητα η λίμνη φιλοξενεί 227 είδη πτηνών, ειδικά μη μεταναστευτικά. 76 από αυτές καταγράφονται στον Εθνικό Ερυθρό Κατάλογο, ενώ τουλάχιστον 31 από αυτούς προστατεύονται από την Οδηγία της ΕΟΚ σχετικά με την άγρια ζωή. Στη γύρω περιοχή της λίμνης Κερκίνης υπάρχουν τουλάχιστον 10 είδη αμφιβίων (βατράχια, σαλαμάνδρα, τριτάρια), πέντε είδη σαλιγκαριών, 19 είδη ερπετών (σαύρες, φίδια, χελώνες) και μεγάλη ποικιλία εντόμων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τροφή αλυσίδα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των βιολογικών πόρων της λίμνης.

Η λίμνη δημιουργήθηκε εκεί όπου ήταν η φυσική λίμνη Κερκίνη με ανασκαφές στις ανατολικές και δυτικές πλευρές και κατασκευάστηκε φράγμα κοντά στο χωριό Λιθότοπος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Ο κύριος παροχέας νερού της λίμνης είναι ο ποταμός Στρυμόνας. Επιπρόσθετα, υπάρχει ποταμός Κερκινίτης από την Κρουσία που εισρέει στη λίμνη. Μετά την κατασκευή του φράγματος, η μορφή του αρχικού υδροβιότοπου άλλαξε τελείως. 

Η ανθρώπινη παρέμβαση συνήθως έχει αρνητική δράση κατά των φυσικών διεργασιών, στην λίμνη Κερκίνη όμως είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, όπου η ήπια ανθρώπινη παρέμβαση είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε. Έτσι ήταν απαραίτητη η άνοδος των αναχωμάτων και η κατασκευή νέου φράγματος, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1982.

Δραστηριότητες στην Λίμνη Κερκίνη

Σας αρέσουν τα σπορ και οι διάφορες δραστηριότητες στη φύση;
Ενδιαφέρεστε για την ιστορία και τα αξιοθέατα;
Θέλετε ένα μέρος για να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε στη φύση;
Ότι και αν αναζητάτε η λίμνη Κερκίνη και οι γύρω περιοχές σας προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές,κατάλληλες για όλες τις εποχές του χρόνου.

Πεζοπορία

Στα μονοπάτια του Λόφου Πεύκων, γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, στο φαράγγι Νυμφορέματος, στον Ξηροπόταμο, στο Αλσύλιο Παλαιοκάστρου μπορείτε να περιπλανηθείτε και να εξερευνήσετε τη φύση. Οργανωμένα με τοπικούς οδηγούς ή μόνοι σας βρείτε τη διαδρομή που σας ταιριάζει, εύκολης, μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας, και… χαθείτε στις ομορφιές της φύσης!

Περιήγηση με βάρκα

Στους παραλίμνιους οικισμούς πλοιάρια κάνουν το γύρω της λίμνης προσφέροντας εμπειρίες μοναδικές. Εναλλακτικά, όμως, μπορείτε να νοικιάσετε κανό ή βάρκα – την ονομαζόμενη «πλάβα» – και να πραγματοποιήσετε μια διαφορετική βαρκάδα στη λίμνη. Μέσα στο νερό η προοπτική σας αλλάζει και το τοπίο φαντάζει ακόμα πιο όμορφο. Επίσης, κάνοντας περιήγηση με βάρκα μπορείτε να παρατηρήσετε, από ορισμένη απόσταση πάντα, κάποια από τα σπάνια είδη πουλιών που διαμένουν στη λίμνη.

Ιππασία

Μια διαφορετική εμπειρία μπορείτε ζήσετε αν επιλέξετε να εξερευνήσετε την περιοχή με άλογα. Μια βόλτα με τα όμορφα αυτά ζώα κοντά στη λίμνη ή σε κάποιο παραλίμνιο δάσος σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Παρατήρηση Πουλιών

Η λίμνη Κερκίνη προσφέρει μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες στην Ελλάδα για παρατήρηση πουλιών. Είτε μόνοι σας, είτε με οργανωμένη ομάδα μπορείτε να παρατηρήσετε πλήθος πουλιών. Ειδικότερα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, την εποχή που πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν μπορείτε να θαυμάσετε μεταξύ άλλων και πολλούς Ερωδιούς, Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες, Λαγκόνες και Χήνες.

Οδηγίες από το Ξενοδοχείο για το Φράγμα Κερκίνης στον Λιθότοπο

Οδηγίες από το Ξενοδοχείο για την Κερκίνη

Κοινοποιήστε στο ...